Ilmarin paja – vinkkejä tietokoneen huoltoon

Tämä sivusto lähti alunperin tietokoneharrastaja Ilmari Piiran ajatuksesta kasata yhteen helppoja huoltovinkkejä uusille käyttäjille. Tietokoneista on ajan myötä tullut yhä käyttäjäystävällisempiä ja monet ennen käytössä olleet kikat ovatkin vanhentuneet. Sivusto päivittyy jatkuvasti, mutta historian saatossa sivusto on tuntunut ennemminkin kutistuneen ja tiivistyneen kuin kasvaneen.

Näppärien ohjelmien määrän kasvaessa ja käyttöjärjestelmien muuttuessa yhä virtaviivaisemmiksi Ilmarin Pajan tehtävä on muuttunut helpommaksi. Tietokoneiden perushuolto ei enää ole mikään vaikea asiantuntijoille suunnattu tehtävä, vaan se alkaa kuulua yhä useampien ihmisten perustaitoihin.

Läppärien yleistyessä ja monipuolistuessa koneiden huolto on muuttunut tyyliltään jonkin verran. Tilaa on vähemmän, mutta joitain komponentteja voi edelleen lisäillä melko näppärästi. On edelleen hyvä ja rahaa säästävä taito osata perusasiat myös koneiden komponenteista!

Kannettava ja kahvikuppi

Sivun perustajasta

Ilmari Piira on jo Amiga-ajoista asti harrastanut ja työskennellyt tietokoneiden parissa. Sivusto on ollut kuvioissa jo lähes kymmenen vuotta ja on ollut Ilmarille rakas harrastus. Alun perin nyrkkipajahenkisesti yhden henkilön projektina alkanut sivu on sittemmin kerännyt mukaan myös vierailevia kynäilijöitä.

Koneiden korjailu ja huoltaminen harrastuksena oli alku pitkälle ja mielenkiintoiselle uralle IT:n parissa. Nykyisin Ilmari työskentelee Maltalla ylläpitämässä nettikasinoiden infrastruktuuria, esimerkiksi pääsee näkemään Ilmarin kädenjälkeä ja osaamista. Monet eivät arvaakaan, kuin täysipäiväistä työtä sivustojen ylläpitäminen voikaan olla.

IT-alan parhaaksi puoleksi Ilmari näkeekin sen, että osaajia tarvitaan kaikkialla ja tuntemalla koneet läpikotaisin työtä kyllä riittää. Osaamistaan päivittämällä ja uusien käyttöjärjestelmien putkahdellessa homma ei koskaan maistu puulta, vaan pysyy aina raikkaana. Työssä pääsee myös auttamaan muita visaisissa ongelmissa ja mikä parasta, työn jälki näkyy kyllä.

Pelailu ja kielten opiskelu ovat myös Ilmarin rakkaita harrastuksia, jotka molemmat ovat osaltaan auttaneet häntä edistymään uralla. Nettipelaaminen teki siirtymisen iGaming-alalle helpoksi, sillä pelien muokkailu oli jo tullut tutuksi esimerkiksi modaamisen kautta. Uhkapelit eivät muuten Ilmaria kiinnosta mutta ilmaiskierrokset ilman talletusta aina houkuttavat, kun omaa rahaa ei tarvitse riskeerata.

Vaikka homma onkin vuosien saatossa käynyt kiireellisemmäksi, Ilmarin Paja on säilynyt rakkaana sivuprojektina. Koneiden huoltaminen on siitä hauskaa, että uusia osia pääsee kärkkymään tekniikan kehittyessä. Varusteurheiluhan on päivän sana harrastuksesta riippumatta.

Tietokone harrastuksena

Tietokoneilla harrastaminen on monipuolista hommaa. Monetkaan eivät välttämättä harrasta kaikkea tietokoneeseen liittyvää, vaan keskittyvät johonkin itseään kiinnostavaan asiaan. Tietokoneita voi itse rukata, rakentaa ja tuunailla. Rautapuolen sijaan monet innostuvat ohjelmien vääntämisestä ja koodauksesta. Laajemmin myös esimerkiksi musiikinkäsittely, videoiden tuotanto ja kuvien editointi voidaan nähdä osaksi tietokoneharrastusta.

Tietämystä voi kartuttaa moneen suuntaan. Esimerkiksi jo käyttöjärjestelmän valinnalla on jo iso merkitys siihen, kuinka touhuaminen etenee. Windows on varmasti yleisin käyttöliittymä, joka tulee vakiona mukana useimmissa koneissa. Applen tuotteissa käytetään suljetumpaa iOS-järjestelmää, joka toimii lähinnä Applen omissa laitteissa. Lisäksi tarjolla on myös ilmainen, mutta yleensä hieman edistyneemmille käyttäjille suunnattu Linux.

Tämän sivuston ohjeet ovat suunnattu pääasiassa juuri Windowsin käyttäjille, sen suosion takia ja sen että se on myös ollut eniten myös meidän käytössämme. Mac-fanit pääsevät metsästämään ohjeita omista tietolähteistään ja Linux-velhot tietänevät jo kaiken tietämisen arvoisen.

Tietokoneilla harrastamiseen harvemmin löytyy mitään järjestettyä toimintaa, mutta monet jakavat tietoa ja tuntemuksiaan esimerkiksi erilaisten nettifoorumien kautta. Foorumit ovat yleensä englannin kielisiä, mutta myös suomalaisia asiaan liittyviä keskustelupalstoja toki löytyy.

Ilmari Piira suosittelee vanhempia tukemaan nuoria heidän harrastuksissaan, jos mielenkiintoa löytyy jo lapsuudesta pitäen. Tietokoneet ja niihin liittyvät touhut ovat tosiaankin hyödyllinen taito osata nykyään, eikä vanhanaikainen ja kielteinen asenne niitä kohtaan auta ketään. Koneen kanssa rukkaaminen on paljon hyödyllisempää kuin esimerkiksi telkkari tuijotus!