Ohjelmia tietokoneen puhdistukseen

Tietokonetta voi hoitaa monella tapaa. Ohjelmistojen puolella eniten huomiota kaivannee järjestelmän pitäminen puhtaana haittaohjelmista ja rekisterin putsailu. Tähän löytyy onneksi monia hyviä ohjelmia! Täältä löytämäsi ohjelmat ovat luotettavia ja helppokäyttöisiä, joten voit huoletta ajaa ne läpi ilman sen suurempaa tuumailua.

Koneen puhdistus ja CCleaner

Melko varmasti kuuluisin työkalu tietokoneen putsaamisen ja optimointiin. CCleaneristä löytyy sekä yrityksille tarkoitettu CCleaner Pro-versio että tavallisille käyttäjille riittävä ilmainen versio. Ohjelma auttaa tekemään tietokoneen käytöstä nopeampaa, turvallisempaa ja ylipäätään vakaampaa.

Tietokonetta käytettäessä tietokoneen kiintolevylle kertyy kaikenlaista tauhkaa: väliaikaistiedostoja, turhia rekisteritietoja, keksejä ja muuta vastaavaa. Kone ei osaa itse ”unohtaa” näitä tietoja, vaikka niitä ei oltaisikaan käytetty pitkään aikaan. Tässä CCleaner voikin auttaa.

Pyörittämällä ohjelman läpi voit helposti poistaa turhan ryönän koneeltasi helposti ja turvallisesti. Tämä auttaa usein hidastelevaan koneeseen ja vapauttaa lisää tilaa hyödyllisille tiedostoille. Puhtaalla koneella on kuitenkin myös paljon muita hyötyvaikutuksia.

Monet markkinoijat ja nettisivut keräävät netinkäytöstäsi tietoja sen perusteella, mitä olet aiemmin hakenut ja miten olet aiemmin netissä käyttäytynyt. Jos haluat pysyä anonyyminä, koneen säännöllinen puhdistus CCleanerilla auttaa tähänkin.

Jos koneesi rekisteri on täynnä roskaa ja turhia asetuksia, se haittaa myös koneesi vakautta. Puhdistamalla rekisterin (mikä hoituu myös napin painalluksella) teet kaikista käyttämistäsi ohjelmista ja tietokoneestasi vakaampia. Lisäksi voit valita ohjelmat, joiden haluat käynnistyvän automaattisesti, kun käynnistät tietokoneesi. Poistamalla turhat ohjelmat käynnistysluettelosta nopeutat koneesi käynnistymistä huomattavasti.

CCleanerin ilmaisessa versiossa ei löydy reaaliaikaista versiota, joka surraisi automaattisesti taustalla. Tästä johtuen kannattaa muistaa putsata kone omatoimisesti vaikkapa kerran kuukaudessa tai aina kun kone tuntuu jostain syystä tökkivän.

Koodi koneen ruudulla

Malwarebytes

Haittaohjelmat ja monenmoiset vakoiluohjelmat ovat ikävä kyllä arkipäivää. Pöpöjä puskee ovista ja ikkunoista sitä tahtia, että edes päivitetyt koneet ja virustutkat eivät välttämättä onnistu pitämään konettasi puhtaana. Tunnetuin lääke haittaohjelmiin on tällä kertaa kenties Malwarebytes, joka on erikoistunut hävittämään haitallisia ohjelmia ja suojaamaan niiltä.

Kuten CCleaner, Malwarebytesin jatkuvasti käynnissä oleva ja samalla siis suojaava versio on maksullinen, ainakin parin viikon kokeiluajan jälkeen.

Hidasteleva kone ja jäykästi toimivat ohjelmat voivat olla merkki haittaohjelmista. Selaimeen ilmestyvät ylimääräiset lisäosat tai silmille hyppivät pop up-mainokset ovat myös yleensä jollain tavalla haitallisia ja melkein aina vaikeita poistaa ilman ulkoisia ohjelmia, kuten esimerkiksi Malwarebytes.

Nykyisin monetkaan ohjelmat eivät välttämättä suoraan vaurioita konettasi, vaan käyttää sitä enemmänkin hyväksi. Vakoiluohjelmat saattavat metsästää vaikkapa yhteystietojasi tai pankkitietojasi rikollisiin tarkoituksiin. Haittaohjelmat saattavat sen sijaan vaikkapa käyttää koneesi kapasiteettia ja nettiä hyödykseen levitäkseen muihin koneisiin.

Kovalevyn eheytys

Kovalevy siirtelee tiedostoja jatkuvasti paikasta toiseen ja aiheuttaa sotkua ja koneen hidastumista tiedostojen ollessa missä sattuu. Ratkaisu tähän on kovalevyn eheyttäminen. Tämä toimenpide järjestelee tiedostot takaisin ruotuun ja nopeuttaa koneen toimintaa ja tekee kaikesta sujuvampaa. Älä huoli siitä, ettet löytäisi tiedostojasi eheytyksen jälkeen: kaikki tiedostot pysyvät sinun näkökulmastasi samoilla paikoilla.

Netistä löytyy monia eheytysohjelmia kuten Defraggler, mutta kovalevyn eheytys onnistuu myös suoraan Windowsin kautta. Microsoftin sivuilta löydät seikkaperäiset ohjeet levyjen eheyttämiseen. Eheytys voi viedä huomattavasti aikaa, joten se on malliesimerkki toimenpiteistä jotka voi pistää surraamaan vaikka kauppareissun ajaksi.

SSD-kiintolevyt ja käyttöjärjestelmä

Jos koneessasi on SSD-kiintolevy ja normaali kiintolevy, käyttöjärjestelmä kannattaa asentaa nimenomaan nopeimmalle kiintolevylle eli SSD:lle. Tämä nopeuttaa käynnistämistä ja useimpia toimintoja huomattavasti. Tällä valinnalla on suurempi merkitys koneen sulavuuteen kuin esimerkiksi prosessorin valinnalla.