Tietokoneen huoltovinkkejä

Monet yleiset tietokoneongelmat ovat helposti hoidettavissa. Ennen lannistumista kannattaa aina kokeilla ongelmien ratkaisemista itse.

Viruksien ja haittaohjelmien poisto

Yleinen koneiden ongelmien ja hidastelun syy on haittaohjelmien tunkeutuminen koneelle. Uudet ja päivitetyt Windowsit sisältävät jo itsessään palomuurin ja virustutkan, joten ne ovat suojattuja haittaohjelmilta tiettyyn rajaan asti. Useimmat tartunnat johtuvatkin käyttäjien omista virheistä.

Jos epäilet haittaohjelmaa, on viisainta katkaista koneen verkkoyhteys. Tämä johtuu siitä, että tietokone saattaa jakaa henkilökohtaisia tietojasi tai levittää virusta muihin koneisiin omasi kautta. Lisäksi jotkin haittaohjelmat osaavat uusia itsensä tai ne aktivoituvat juuri saadessaan yhteyden nettiin.

Koneen saadessa tartunnan kannattaa kone käynnistää Vikasietotilassa (eng. Safe Mode) jolloin Windows käynnistää vain pakolliset ohjelmat. Vikasietotilan käynnistys onnistuu eri tavoilla eri tietokoneilla, joten tarkemmat tiedot kannattaa googlata koneen mukaan. Tämä estää käynnistyksen yhteydessä aktivoituvat haittaohjelmat ja antaa sinulle mahdollisuuden poistaa niitä helpommin.

Windows 10-käyttöjärjestelmästä löytyy sisäänrakennettu puhdistusohjelma, joka kannattaa ajaa vikasietotilassa. Löydät sen helposti hakutoiminnolla tai klikkaamalla sen auki vasemmasta alakulmasta löytyvästä käynnistysvalikosta.

Windowsin oman puhdistuksen jälkeen kannattaa ajaa läpi vielä haittaohjelmien poistoon tarkoitettu ohjelma. Esimerkkejä hyvistä tällaisista löydät sivumme Ohjelmat-osiosta. Näiden kahden skannauksen jälkeen koneesi pitäisi olla puhdas haittaohjelmista ja sen pitäisi toimia sujuvammin.

Jos sinulla ei ole käytössäsi mitään puhdistusohjelmaa viruksen saastuttamassa koneessa, voit avata nettiyhteyden hetkeksi ladataksesi esimerkiksi Malwarebytesin. Jos se ei onnistu, voit ladata ohjelman asennustiedoston ja kiikuttaa sen koneellesi vaikkapa USB-tikulla. Malwarebytesin asennettuasi klikkaa Scan-välilehti auki ja paina Start Scan-nappulaa alalaidassa ja odottele tarkistuksen päättyessä. Koneen tehosta riippuen toimenpide vie noin 5-20 minuuttia.

Kannettava tietokone pöydällä

Koneen sisustan siivoaminen

Olennaisin osa koneen fyysistä siivoamista on pölyn puhdistaminen sen sisästä. Pöly voi vahingoittaa herkimpiä komponentteja, haitata tuulettimien toimintaa ja aiheuttaa koneen ylikuumenemista. Pöly voi pahimmillaan aiheuttaa jopa palovaaran, jos sitä pääsee kertymään paljon koneen sisään.

Parhaaksi todettu tapa putsata tietokoneen sisusta on paineilma. Imuriakin voi periaatteessa pölyn nappaamisen ilmasta ennen kuin se sotkee paikkoja, mutta sen kanssa pitää olla varovainen, ettet vahingoita mitään. Staattinen sähkö imurin suuttimessa saattaa myös vahingoittaa koneen osia, jos huono tuuri käy.

Paineilma puhdistaa lisäksi myös hankalat paikat koneen sisältä, joihin imurin imu ei ole riittävä. Paineilmaa saa lisäksi melko halvalla isommista tavarataloista. Jos raha on tiukilla tai et halua metsästää paineilmaa, voit vaihtoehtoisesti puhallella vaikkapa mehupillin kautta. Jos haluat puhdistaa koneen perusteellisesti, voit myös käyttää pumpulipuikkoja rakojen ja tahrojen pyyhkimiseen.

Jäähdytyssiilin raot ovat melko varmasti olennaisin paikka poistaa pölyt. Jos siilin raot pääsevät liiaksi pölyttymään, voi aiheutua lämpöongelmia jotka vaurioittavat konetta.

Ajurien päivittely

Laiteajurit tai ajurit ovat ohjelmia, jotka auttavat koneessasi olevia laitteita ja komponentteja toimimaan. Ne ovat tarpeellisia, jotta tietokoneesi osaisi keskustella omien osiensa kanssa: esimerkiksi tietokone ei voi tietää tulostimen olemassa olosta, jos siihen ei ole asennettu tulostimen ajuria.

Monet ongelmista päivittäisessä käytössä johtuvat helposti hoidettavista ohjelmistopuutteista, kuten ajurien puuttumisesta. Vanhat ajurit, jotka eivät sovi yhteen uusien ohjelmien kanssa, voivat aiheuttaa pulmatilanteita. Ohjelmia, joita käytät säännöllisesti, kannattaa niiden pyydellessä toki päivitellä.

Windowsin laitteenhallinnasta voit käydä koneesi osat ja hankkia niiden uusimmat ajurit. Päivitetyt ajurit korjaavat monia erilaisia pulmia. Varsinkin vanhentunut emolevy ja näytönohjain ovat syypäitä moniin ongelmiin. Päivitetty näytönohjain on olennaista varsinkin pelaamisessa ja videoiden katselussa.

Selaimiin (esim. Internet Explorer, Edge, Chrome, Firefox) kannattaa myös päivittää uusimmat lisäosat, kuten vaikkapa suosittu Adobe Flash ja Java. Näiden puuttuminen estää monia toimintoja toimimasta nettiä selatessa.