Ilmarin Paja – pidä koneestasi huolta

Olemme Ilmarin Pajalla innokkaita tietotekniikan uranuurtajia. Tälle sivulle olemme koonneet kullanarvoisia tietoja siitä, kuinka voit itsekin pitää huolta tietokeesta näppärillä ja yksinkertaisilla vinkeillä. Jo vähäisellä perustiedolla voit säästää pitkän pennin ja välttää helposti yli sataan euroon nousevat huoltomaksut alan liikkeissä.

Monet vaikeilta tuntuvat ongelmat muuttuvat yksinkertaisiksi, kun tiedät mitä tietokoneen kopan sisällä oikein tapahtuukaan. Jo pölyjä silloin tällöin siivoamalla voit pidentää koneesi käyttöikää reippaasti ja välttää turhat rikkoutumiset. Lisäksi netistä löytyy paljon käteviä ja helppokäyttöisiä ohjelmia, joilla itse kukin voi helposti putsata kiintolevynsä sisältöä roskaohjelmista, haittaohjelmista ja muista tihulaisista.

Pyrimme ohjeistamaan kaiken mahdollisimman selkeästi, joten sinun ei tarvitse olla mikään tietokonevelho seurataksesi ohjeitamme. Käymme läpi tavallisimpia eheytystoimintoja, ajurien toimintaa, rekisterin korjauksen, yleisiä ongelmatilanteita sekä helppoja huoltotoimenpiteitä. Monet ovat alkujännityksen jälkeen innostuneet ottamaan koneasioista enemmänkin selvää ja löytäneet tietokoneista rakkaan harrastuksen – hieman vaikkapa autoharrastuksen tapaan.

Koneen pitäminen ajan tasolla ohjelmiston puolelta hoituu uusimmassa Windowsissa käytännössä automaattisesti. Tietoturvan ylläpitäminen ei siis vaadi enää käyttäjän puolelta niin suurta panostusta kuin ennen, mutta kannattaa silti vältellä epämääräisen oloisia sivustoja ja sähköposteja haitallisten ohjelmien varalta.
Kannettava tietokone

Milloin tietokoneen huolto kannattaa jättää ammattilaisille?

Kaikkia ongelmia ei voi tietokoneiden kanssakaan korjata itse. Jotkin viat ovat monimutkaisia laitteen osiin liittyviä rikkoutumisia, yhteensopivuusvirheitä tai viruksia joita ei voi ratkaista ilman jonkinasteista ammattitaitoa.

Jos kone rikkoutuu näyttävästi, siitä nousee palaneen käryä tai on olemassa esimerkiksi selvä sähköiskun uhka, sitä ei kannata missään tapauksessa lähteä itse sörkkimään. Tietokoneet ovat täynnä herkkiä komponentteja, joita ei muutenkaan kannata suuremmin hiplailla ilman syytä, joten aina kannattaa ottaa asiasta selvää jo ennen kuin kotelon avaa.

Jos kone on täysin pimeänä ja ongelma ei selvästi liity virransyöttöön, kannattaa myöskin kilauttaa paikalliselle ATK-Pentille. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös se, että kotikäyttöön tarvittavia läppäreita alkaa saada aina vain halvemmalla. Joskus huolto vanhalle koneelle ei ole enää kannattavaa, vaan kannattaa tallettaa tärkeät tiedostot talteen ja vaihtaa suosiolla uuteen koneeseen.

Jos et ole varma siitä, mikä koneessa on vialla, kannattaa yleensä suosia kiinteähintaisia huoltoja. Näin tiedät tarkalleen huollon hinnan eikä sinun tarvitse arvaille siihen käytettyä aikaa. Suomessa kiinteähintaiset huollot ovat hinnoiltaan noin 80 euron kieppeillä. Jos jokin osa täytyy vaihtaa, huollot yleensä ilmoittavat osien hinnat erikseen.

Milloin kannattaa harkita koneen huoltamista itse?

Lähes kaikki ohjelmistojen ongelmat pystyt hoitamaan itse. Tavallisimmat ongelmat ovat melko varmasti tulleet vastaan muillekin käyttäjille, mikä tarkoittaa sitä, että niistä ollaan jo kyselty netissä. Vastauksia visaisiin pulmiin voi hakea vaikkapa Google-hakupalvelun kautta. Kuvaile ongelma lyhyesti yhteen lauseeseen ja pistä hakukone pyörimään. Useammin kuin ei, ratkaisu löytyy jo ensimmäiseltä sivulta.

Windows-käyttöjärjestelmässä esiintyviin ongelmiin ja päivityksiin riittää runsaasti apua. Järjestelmä on tuttu lähes kaikille tietotekniikan parissa työskenteleville, joten apua ei pitäisi olla vaikea löytyy netin syövereistä. Jos ratkaisu löytyy, voit huoletta seurata ohjeita ja hoitaa ongelman itse ilman kallista reissua huoltamoon.

Jos haluat päivittää konettasi ja lisäillä uusia komponentteja, onnistuu se myös omatoimisesti. Suosittelemme kuitenkin katsomaan ensin mallia osaavalta tekijältä tai ammattilaiselta. Tähänkin löytyy paljon käypiä ohjeita netistä, mutta tietokone on lopulta monimutkainen laite ja yhteensopivuuden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettet vaurioittaisi mitään.

Koneen siivoaminen on helppoa niin ohjelmisto- kuin rautapuolellakin. Varovaisella toiminnalla on hyvin vaikea saada minkäänlaista tuhoa aikaan, joten tämä on varmasti helpoin tapa säästää tietokoneen huollossa.